عضو هيئت رئيسه اتاق اصناف و رئيس اتحاديه فروشندگان آهن و فولاد تهران گفت: طبق اصل ۴۴ قانون اساسي توزيع فولاد بايد به بخش خصوصي سپرده شود؛ اما دولت و حتي مجلس در اين کار دخالت کرده و باعث رانت در اين صنعت شده اند.
حميدرضا رستگار، عضو هيئت رئيسه اتاق اصناف و رئيس اتحاديه فروشندگان آهن و فولاد تهران بيان کرد: مهم ترين موضوع اين است که افرادي که صاحب نظر و داراي حق هستند از نظر قانوني بايد تکليف صنعت فولاد را مشخص کنند. آيا بازار فولاد ما يک بازار اختصاصي يا دولتي است، چه بازاري است؟ طبق اصل ۴۴ قانون اساسي بازار بايد توسط بخش خصوصي اداره شود و اين بخش بايد برنامه ريزي کند.
وي افزود: دولت هاي مختلف و حتي مجلس در بخش فولاد وارد و باعث بلاتکليفي در بازار شده اند به صورت اجباري قيمت هايي اعلام شده که به صورت بلند مدت نمي تواند اجرا شود و در آينده باعث رانت و فساد شده و به بازار آسيب خواهد رساند و آهن و فولاد را از روال عادي اش خارج مي کند.
رستگار ادامه داد: صنعت فولاد شامل سه بخش توليد، توزيع و بخش صادرات است در بخش توزيع که بر عهده ماست هيچ هماهنگي، مشورت و کمکي از ما خواسته نمي شود، بارها اعلام کرده ايم که هنگام تصميم گيري در در کار و حوزه ما دخالت شده است. هر شخص و با هر سمتي اين امر را انجام داده، امر خلاف قانون مرتکب شده و تخلف کرده و ما اين را فضولي و دخالت در کار خود مي دانيم بايد جلوي اين موضوع گرفته شود.
رئيس اتحاديه فروشندگان آهن و فولاد تهران تاکيد کرد: تصميمات فولادي بدون حضور ما گرفته مي شود؛ بورس فولاد تبديل به يک بنگاه اقتصادي شده ما اعلام کرده ايم بورس از نظر ما مردود است بخصوص بورس فلزات. عملکرد بورس فلزات طي اين چند سال شفاف نبوده و مورد تاييد ما نيست بايد شفافيت صورت گيرد.
وي تصريح کرد: چرا در حوزه توزيع تصميم گيري مي کنند؟ “چه کاره ” هستند که در حوزه توزيع دخالت مي کنند؟ چه کسي به اين افراد اختيار داده؟ هر شخص و هر مسئولي اين اختيار را داده باعث ايجاد رانت و فساد شده و دخالت کرده است و بايد پاسخ بدهد
عضو هيئت رئيسه اتاق اصناف گفت: با اقتصاد نمي شود فرمايشي و دستوري برخورد کرد. مسئول توزيع ما هستيم چند هزار واحد صنفي در کشور داريم اينها بلاتکليف شدند. ميزان کم و زياد شدن توليد را دستکاري مي کنند، بي دليل باعث افزايش و کاهش قيمت مي شوند، هر کاري خواستند طي اين چند سال با بازار فولاد کرده اند. هزاران ميليارد رانت توسط افراد مختلف برده شده بايد مشخص شود چه کساني بوده اند؟ آيا هزينه و ماليات داده اند؟ هزينه رانت آنها را کساني مي دهند که کف بازار کار مي کنند بايد تکليف اينها مشخص شود. حداقل ترين انتظار ما از دولت اين است که به ما پاسخ دهد و به ما کمک کند ما هم به دولت کمک مي کنيم.
رستگار همچنين بيان کرد: مهم ترين چالش که در اقتصاد و فولاد با آن درگير هستيم برنامه ريزي به صورت پايدار و مستمر است که بتوانيم روي آن حساب کنيم؛ يعني به مرحله اي برسيم که اگر براي سال ۱۴۰۴، ۵۰ ميليون تن توليد برنامه ريزي شده بررسي کنيم دو سال به افق مانده آيا در مسير درست هستيم يا خير. اگر نرسيده ايم يعني برنامه ريزي و مسير دچار انحراف شده است.
وي ادامه داد: هر صنعتي از جمله صنعت فولاد که صنعت مادر است نياز به حمايت هاي خاص دارد با توجه به نيروي کار و استعدادهاي طبيعي که در اين حوزه داريم امکان رسيدن به آن چشم انداز وجود داشته که مسئولان اين برنامه را نوشته اند.
رستگار در پاسخ به اينکه در صنايع فولادي اگر محصولاتي مانند سوزن يا وسايلي که در صنعت هوايي مورد استفاده قرار مي گيرد، توليد شود ارزش افزوده آنها حتي تا هزاران برابر هم مي تواند افزايش پيدا کند چقدر به اين مساله ورود کرديم و چه برنامه اي براي توسعه اين موضوع در کشور داريم؟ گفت: اين موضوع نياز به ورود دانش بنيان دارد، بايد صنعت فولاد و دانش بنيان به معناي واقعي اصطلاحا چرخ دنده هايشان با هم درگير شود و به کيفيت در کنار کميت توجه کنيم و همچنين در کنار خام فروشي که برخي مواقع توليد آنها هم مورد نياز است، اما وارد بحث توليدات صنعتي شويم.
وي افزود: حتما بايد دانش بنيان ها ورود پيدا کنند تا از اين صنعت، منابع و استعدادهايي که موجود است بيشترين بهره برداري را کنيم. بخصوص اينکه امسال، سال حمايت از توليد نام گذاري شده و تاکيد رهبري و مسئولان نيز بر همين موضوع است پس فرصت مناسبي است که از دانش بنيان ها در صنعت فولاد که يکي از صنايع مادر است حمايت شود تا به عنوان يکي از صنايع مهم در کشور نقش آفريني کند.
رئيس اتحاديه فروشندگان آهن و فولاد تهران در خصوص نوآوري و ميزان همکاري با شرکت هاي دانش بنيان اظهار داشت: به صورت قوي در بخش هايي جزئي ورود کرده اند؛ اما اين استعداد وجود دارد که از توانايي هاي شرکت هاي بسياري در اين صنعت استفاده شود. بخش عمده اي از صنعت ما را صنايع فولادي تشکيل مي دهند و ما مي توانيم از دانش بنيان ها بهره ببريم. اميد داريم که به صورت جدي حمايت و تشويق شوند تا بتوانيم صنايع قدرتمند تري داشته باشيم.
رستگار در بخشي از صحبت هاي خود در ميزان محصولات توليد شده و تاثير رکود بازار بر ميزان و نوع توليدات بيان کرد: در تمام مقاطع فولادي از معدن گرفته اعم از گندله و سنگ معدن و شمش و … تا محصولات فرآوري شده مانند ميلگرد و تيرآهن و انواع و اقسام نبشي و ورق در کشور توليد مي شود به عنوان نمونه توليدات فولاد مبارکه در سطح عالي است. اما بايد مراقب اين باشيم که با توجه به استهلاک دستگاه ها از نظر کيفي هم دقت کنيم و تنها به ميزان توليد بسنده نکنيم؛ بلکه بگوييم چه ميزان توليد کرديم با چه ميزان کيفيت؟ کارخانجات و توليدات داخلي ما اگر حمايت شوند کيفيت مي تواند ارزش افزوده را افزايش دهد نياز به رسيدگي و دقت در اين موضوع وجود دارد و ارزآوري بيشتري نصيب کشور کند.
وي افزود: هم اکنون جزء ۱۰ کشور توليدکننده برتر فولاد هستيم. قطع به يقين مي توانيم اين رتبه را به بالاتر پنجم يا ششم برسانيم. نبايد فراموش کنيم منابع خدادادي در کشور تجديدپذير نيستند و و بايد در بهترين شرايط از اين منابع استفاده کنيم.
رستگار ادامه داد: در مبحث توليد و توليدات تجهيزات فولادي يکي از پراستهلاک ترين دستگاه ها در صنعت کشور که مدت چندين سال مورد استفاده قرار گرفته، نياز به به روزرساني از نظر کيفي و با توجه به تکنولوژي هاي جديد و بحث انرژي احساس مي شود. تغيير، تعمير و تجديد اين قطعات مستلزم هزينه زياد است که براي کارخانجات مشکل است. با توجه به اينکه توليد برخي از قطعات در کشور هم به دليل استاندارد سازي و هم به خاطر نبود حمايت همه جانبه از توليدکننده به صرفه نيست؛ لذا با توجه به ميزان توليد و قابليت اينکه در داخل کشور براي صادرات براي اينکه از نظر کيفي به استانداردهاي بين المللي لازم برسيم قطع به يقين دستگاه هايي که آهن توليد مي کنند يا در اين زمينه مورد استفاده قرار مي گيرد نياز به بروزرساني دارند.
عضو هيئت رئيسه اتاق اصناف تهران تصريح کرد: مسئولان بايد حمايت کنند تا توليدات به استاندارد هاي مورد نياز برسند و اگر توان توليد کالايي درکشور وجود ندارد بتوانيم به راحتي آن را وارد کنيم. تا سال ۱۴۰۴ حدود ۵۰ ميليون تن تعريف شده و رسيدن به اين چشم انداز قابل تصور است تاکنون به ميزان سي تا ۳۵ ميليون تن توليد رسيده ايم.
رئيس اتحاديه فروشندگان آهن و فولاد تهران در پايان تاکيد کرد: بخش خصوصي هميشه براي کمک به اقتصاد دولت سعي داشته و آمادگي و تجربه کار وجود دارد هم در حوزه توزيع و هم در بخش توليد و صادرات. ما خواستار اين هستيم که کار ما را به خودمان واگذار کنند، دخالت نکنند؛ اما نظارت صورت گيرد تا به موفقيت ها و چشم انداز هايي که معين شده برسيم.
رستگار اظهار داشت: کشور ايران با بهره مندي از دو ميليارد و ۷۰۰ ميليون تن ذخاير سنگ آهن خام مي تواند جايگاه مناسبي ميان توليدکنندگان اين صنعت در جهان داشته باشد اين صنعت مي تواند کشور را به ثبات اقتصادي و بي نيازي از فروش نفت برساند. از اينرو نياز است که به چالش ها و مشکلات اين حوزه نگاه ويژه اي شود.